top of page
Blogg: Blog2

Blir ikke sommerferien slik dere hadde tenkt?

Oppdatert: 24. jun. 2020

Koronasommer for barnefamiler med Kjærlighetsterapeuten

Kjære barnefamiler! Sommerferien nærmer seg med stormskritt å jeg hører mange ikke får den sommeren dere hadde tenkt. Det samme gjelder også for meg og min familie, vi skulle til Spania, men dette har vi måtte endre på. På TV2 sine sider leste jeg en sak om at mange familier nesten ikke vet hvordan de skal komme seg gjennom ferien. Det fikk meg til å tenke...


Korona har vært tøff for mange, en annen konsekvens vi nå vil merke er de tapte forventningene vi hadde til sommerferien. Har dere måtte avlyse eller flytte på ting? Opplever du eller tror du at ditt barn er lei seg for at dere kanskje ikke kunne dra til syden eller gjøre det dere hadde tenkt likevel? Å feriere i Norge kan være dyrt, spesielt nå med prisene satt opp ved hoteller, hytter og hosteller. Med over 450.000 som har måtte søke om dagpenger pga permittering, er det ikke sikkert at økonomien går helt opp for alle til å gjøre slik en ønsker. Utrolig mange har gått ned med rundt 40 % pr inntekt. Det er mye penger. Jeg kan dessverre ikke hjelpe til med den økonomiske biten, men jeg kan komme med noen råd som kan forebygge ferien deres slik at barna kan begynne å glede seg. Misfornøyde barn kan gjøre foreldre slitne og oppgitte. Det går utover feriestemningen for hele familien.


De fleste barn er glad i å være sammen med foreldrene sine og nå har vi allerede fått smaken av sommer i disse fantastiske dager. Vi foreldre kan komme langt med å bare sette av tid til å snakke sammen med barna våre slik at de føler seg forstått og lyttet til.


Her er mine 4 råd:

1. Ta et sommerferiemøte med hele familien! Dette for å kartlegge udekkede behov og lengsler barna har. Hvilke tanker og følelser har oppslått i koronatiden og i forhold til forventninger av ferien? La barnet snakke ut å hjelp til med og stille åpne spørsmål. Selv om du føler du har dårlig samvittighet for noe, prøv å ikke gå i selvforsvar. Dette kan lukke døra til barnet ditt igjen. Lytt og vær tilstede.

2. Si gjerne «Det gir mening at du føler det slik» «Jeg ser at dette er vanskelig for deg» Speil barnet ditt og anerkjenn tanker og følelser. Hjelp gjerne barnet å sette ord på hva de føler. La barna få ut frustrasjon og skuffelser. (Barn lever ofte i sin egen boble å ofte sier de ikke hvordan de egentlig har det. Underliggende behov som ikke er dekket vil dere kunne se eller merke gjennom oppførselen deres.)


3. Nå føler de seg mest sannsynlig forstått og hørt. Da kan dere begynne å planlegge å høre om hvilke forventninger de har til ferien. Er det noe som kan prioriteres litt ekstra? Søk opp hva som er å gjøre dit dere skal. Skal dere være hjemme, hva med å sjekke ut sykkeltur, kanotur, hengekøye i skog eller camping? Spør hva de kan se for seg i forhold til slik situasjoner er. Når de sier hva de har lyst til, spør litt inn til hvor ønsket kommer fra. Er det ikke reelt, kan det kanskje gjøres i en litt annerledes form?


4. Nå har dere alle sammen fått delt hva dere føler, snakket om forventninger og alle har fått innspill til sommerferieplanen. Når alle får det litt som de vil på ferien og forventningene mest sannsynlig er mulig å innfri, vil alle kunne begynne å glede seg til ferien!Kontakt meg på info@kjaerlighetsterapeuten.com for flere råd eller samtale, så finner vi veien sammen videre.


Vennligst respekter copyright - Camilla J. J. Sørensen ©74 visninger0 kommentarer

コメント


bottom of page