top of page
Blogg: Blog2

Er ikke familien det viktigste i samfunnet?!

SV ønsker avvikling av et viktig lavterskeltilbud for gravide og nybakte foreldre! I år har jeg og min samarbeidspartner gjennomført 14 kurs for 192 foreldre på kun 10 uker. Nå kan det se ut som regjeringen avvikler denne lavterskel ordningen for neste år! Det vil si, ingen flere gratis kurs til denne sårbare gruppen, selv i en pandemi!


Hei dere! Nå er det en stund siden jeg har blogget og jeg vil dere med dere hvorfor jeg har hatt det så travelt.

Takke være KrF har det vært innvilget flere millioner i statsstøtte for å holde Bufdirkurs «Godt samliv» i 2021. Pandemien har gjort det utfordrende for mange å gjennomføre kursene som er gratis for deltagere, men jeg og min samarbeidspartner har klart å gjennomføre hele prosjektet. Kurset er utviklet for å hjelpe gravide par og nybakte foreldre og ruste dem til tiden som kommer med barn. Et fantastisk tilbud jeg selv savner da jeg fødte i 2018. Bufdir utviklet dette samlivskurset som heter «Godt Samliv» som bidrar til at par får god kunnskap, øvelser innen kommunikasjon og materiell som de trenger i en travel hverdag. Dere som har barn vet hvor krevende dette kan være, selv om det er fantastisk å bli forelder.

Totalt 192 kommende -og nybakte foreldre har jeg og Jostein Vevatne holdt kurs for i perioden 04.09 – 25.11. Hele 14 kurs! Vi hadde fått støtte til å holde 13, men på grunn av stor pågang gjennomførte i et ekstra kurs som vi holdt på helsestasjon i Drammen for gravide par. Vi har bare holdt kurs for halvparten av påmeldingene og jeg har godt over 200 til som skal kontaktes igjen i 2022. Mange fikk ikke til å delta i år, men venter spent på svar fra meg neste år om det kommer nye kurs. Et lavterskeltilbud som dette er etterspurt og vi har bare mange gode tilbakemeldinger på dette!Vi har holdt kurs online, på helsestasjon, i barnehage og i samarbeid med Foreldrelandsbyen. Totalt har 400 meldt ønske om å delta og dette er kun etter markedsføring i sosiale medier på 11 ukers periode. Dette er den nye info vi nå har fått nå:


Bufdir informerer om at tilskuddsordningen “Tilskudd til samlivskurs for førstegangsforeldre” er foreslått avviklet i tilleggsproposisjon til statsbudsjettet, og at tilskuddsordningen Tilskudd til samlivstiltak er foreslått avviklet i budsjettforliket mellom regjeringen og SV. Stortinget bestemmer endelig statsbudsjett for 2022 i midten av desember.


Ifølge samlivsforsking via John Gottman får par det 85 % bedre etter å delta på samlivskurs. De tre første året av barnet liv er de mest sårbare for foreldre, og jo tidligere en skolerer seg i småbarnsliv, jo bedre er det.

Nesten halvparten av par som gifter seg, skiller seg i Norge hvert år. Når skilsmissestatistikken er så høy, hvorfor skal da midlene for familien avvikles i statsstøtten? Når vi vet hvordan barn påvirkes av at foreldre har det vanskelig sammen, hvorfor skal ikke dette fortsatt prioriteres? Og i en pandemi hvor vi er i unntakstilstand og ikke får nødvendig oppfølging, er ikke dette mer viktig nå enn noen gang? Det er mange mørke tall på fødselsdepresjon, psykisk og fysisk vold i hjem. Jeg snakket med en jordmor i Drammen som sa at det har vært økning av fødselsdepresjoner i pandemien. Småbarnsforeldre er en sterkt utsatt og sårbar gruppe som trenger dette lavterskeltilbudet! Dette kurset støtter og veileder og gjør foreldrene oppmerksom på sitt adferdsmønster. Det normaliser sexliv og utfordringer som kommer. Ruster dem til å stå i unntakstilstand og de får informasjon og en helt ny bevissthet over hvordan de skal pleie parforholdet. Ifølge John Gottman er det beste vi kan gi våre barn et kjærlig parforhold, da det styrker barns utvikling.Mener du at gravide og nybakte foreldre fortsatt fortjener dette lavterskeltilbudet? Da kan du hjelpe ved å dele dette innlegget. Og kjære politiker. Alt tyder på at når familien har det bra, så gir det en dominoeffekt. Det er sunn fornuft! Dere vet at samlivshelse er en helse som er utrolig viktig å ta vare på. Dere må ikke avvikle denne fantastiske ordningen, la dette fortsette. Hvorfor skal hele tiden løse problemene når det er for sent. Forebygging av brudd er viktig og beløpet på 14,3 mill kroner som ble innvilget i statsbudsjettet for 2021 er bare en liten brøkdel av ringvirkningene som kan komme av å avvikle dette viktige lavterskeltilbudet.

Støtt familien og de gravide ved å beholde ordningen. De trenger det nå mer enn noen gang!

Masse kjærlighet fra Camilla J.J. Sørensen

Kjærlighetsterapeuten, sexlivveileder, par og samtaleterapeut på Majorstuen.

16 visninger0 kommentarer

コメント


bottom of page