Vi kan alle velge hva vi vil få ut av det neste året og vi kan velge hvordan vi ønsker å behandle hverandre. Hva kan vi sammen gjøre for å tilbringe mer tid sammen? Hva kan vi gjøre for å glede hverandre? Hva gjør at du føler deg elsket? Hva har du egentlig behov for?
Hva med å starte det nye året med å stille noen av de store spørsmålene til hverandre? Vi lever etter tankene våre og vi skulle jo så gjerne ønske at vår partner kunne lese dem. For hvis vi ikke føler oss forstått eller anerkjent, så kan det trigge oss som igjen kan føre til kamp eller flykt modus. Alle reagerer forskjellig.
Er du den som trekker deg tilbake, eller følger du etter? Vil du ikke snakke om det, eller vil du snakke om det med en gang? Begge deler er helt normalt! Det er ikke galt at du vil snakke om det med en gang, og det er heller ikke galt om du ikke vil det.
Er det skadelig å krangle?
Lykkelige forhold er ikke forhold der man aldri krangler. Vi terapeuter krangler også, alle gjør det, men noen av de viktigste forskjellene mellom lykkelige og ulykkelige parforhold er at lykkelige klarer å gjøre reparasjoner på forholdet lettere og fortere slik at de kan vende tilbake til den gleden det er å være sammen. Og hvis vi vet noe om hva som kan trigge oss eller hvis vi kan kjenne etter at det snart koker over, så kan vi lære å styre våre reaksjonsmønster. Dette er enkle teknikker som krever litt trening. Hvis foreldre skriker høylytt foran barna, eller krenker og kritiserer hverandre regelmessig, så er ikke dette hensiktsmessig i lengden for barna. Dette gjør noe med ungene. Barn lever i sin egen boble og de tror ofte at mye er deres feil. Barn er ekstremt tillitsfulle ovenfor sine foreldre og de tilgir så og si alt! De lærer og gjør som sine foreldre. De gjør ikke som du sier, men de gjør som du gjør. Et spørsmål jeg ofte stiller i terapien er:
" Vil du fortelle litt om hvordan relasjonen var mellom dine foreldre? " Hva er det første som dukker opp hos deg? Hvis du så de krangle, fortell litt om hvordan de ble venner igjen." Dette spørsmålet stiller jeg i egenterapi med mine klienter. Dette for at de skal tenke etter hva de opplevde selv som barn og hva de har tatt med seg videre. Det som slår meg er at mange sier de har hørt og sett krangling, men ikke så ofte at de ordnet opp. Det skulle ikke snakkes så mye om hva det handlet om eller hva som hadde skjedd. Jeg er enig i at en ikke trenger dele hva som helst med barna, men de er smarte og de følger godt med. Så det å forklare dem litt rundt at dere hadde en diskusjon og hvordan dere har håndtert den, det tror jeg er viktig.
Konflikthåndtering
Vi foreldre må lære barna våre konflikthåndtering. Måten vi diskuterer på lærer de og tar med seg videre inn i sitt voksne liv. Hvis vi blir flinke på dette, får de et bedre utgangspungt når de skal starte sin reise inn i kjærligheten. Så hvis det nå er slik at dere er uenige og mistenker at barna hører noe, hvorfor ikke spørre dem om det og snakke om det med dem. Dere kan si: «Mamma og pappa er litt uenig. Vi har sagt unnskyld og er veldig glade i hverandre.» Lær dem hvordan dere løser det. Lær dem at voksne sier unnskyld. Lær dem også at det er lov å være enig om å være uenig. Har dere ikke tid til å snakke ut om det der og da, så kan dere si til barna at dere var uenig i noe og det er helt normalt som menneske å være uenig, men dere er glade i hverandre for det.
For hvem har vel ikke opplevd å gå til sengs med en klump i magen? Alle har jo det. Hvor behagelig er det å ligge der rygg mot rygg eller i forskjellige rom? Hva skjer med tankene dine da? Hvordan føles det? Og hva skjer med kroppen din? Vonde tanker og følelser kan gi vonde kroppsfornemmelser. Vi kan få vondt i magen, hodet og føle oss syke. For alt henger faktisk sammen.
Mitt tips er å sette av litt tid til en prat før dere skal sove så kan dere starte neste dag med blanke ark, gi hverandre en god morgenklem og ta en kopp kaffe på senga. For hva er vel ikke bedre enn en god start på dagen?
Ønsker du mer suksess i parforholdet?
· Vil du føle deg forstått, anerkjent i det du gjør
· Ha bedre samarbeid og diskutere roligere
· Føle deg lykkelig, frisk og glad
Da kan du ta kontakt med meg på hjemmesiden min.
Camilla J. J. Sørensen ©
Kommentare